Jak se staví logopedická zahrada

23. 8. 2012

Ani během prázdnin neutichá ruch na zahradě u internátu speciální církevní školy Don Bosco. Místo dětí teď jejímu prostoru vládnou stavební stroje a zahradnické nářadí.

Prostor zahrady od července prošel základními terénními úpravami, přibyly nové zpevněné plochy, pracuje se na obnově dvou teras u budovy a postupně přibývají také originální herní prvky z dílny výtvarné skupiny Strašné dítě. Ty kombinují klasickou dětskou hru se speciálními cvičeními a rehabilitacemi. Napomohou tak pedagogům a přispějí k rozvoji nových hravých metod logopedické výuky.

V polovině srpna se do proměny Zahrady Don Bosco zapojila také skupina studentů zahradní a krajinářské architektury z brněnské Mendelovy univerzity. Studenti v roce 2010 založili neziskovou organizaci SARAHS, jejímž prostřednictvím spojují rozvoj svých praktických zkušeností s přibližováním zahradní a krajinářské architektury laické veřejnosti.

Více o SARAHS: www.sarahs.sk

Jeden ze studentů komentuje zapojení do projektu Zahrada Don Bosco: „Už dříve jsme si potvrdili, že naše spolupráce na realizaci konkrétních projektů dokáže být přínosná, efektivní a s hmatatelnými výstupy. Také tento projekt má vysoký potenciál přispět k rozšíření našich praktických zkušeností.“ Jeho kolegyně oceňuje hlavně možnost přímého kontaktu a komunikace s klienty: dospělými i dětskými.

Studenti se do zahrady vrátí ještě v září, kdy se budou společně s dětmi z Don Bosca věnovat výsadbě užitkového záhonu a malování betonového chodníku a paravánu u jedné z teras.

Dokončení proměny Zahrady Don Bosco se předpokládá v říjnu.