Barevný podzim v zahradě

4. 10. 2012

Do finální podoby první logopedické zahrady, která vyrůstá na Praze 8 v Bohnicích, toho již mnoho nechybí. Trávník se zazelenal, na barevných terasách se učí i odpočívá, dřevěné prolézačky lákají k průzkumům a dovádění a chodník zaplavilo moře barev.

Na podzim čekají zahradu ještě dvě proměny, do kterých se tentokrát aktivně zapojí především děti. Betonový chodník vlnící se středem zahrady se rozzářil barvami a pomalu se z něj stává živé moře. Společně s místními učiteli a vychovateli a také se studenty z brněnské Mendelovy univerzity jsme pomohli vytvořit barevný základ chodníku, na který pak budou děti kreslit vodní a jiné tvory z říše jejich fantazie. Současně se barvami oživí i nový paraván, který budou děti a učitelé využívat při výuce i o přestávkách.

V zahradě vniklo během rekonstrukce i několik užitkových záhonů, na kterých si budou děti během roku pěstovat bylinky, zeleninu a drobné ovoce. První osázení záhonů je plánované na polovinu října, s výsadbou některých dřevin a stromů pomohou dětem opět studenti zahradní a krajinářské architektury na začátku listopadu.

Slavnostní otevření zahrady proběhne na jaře 2013, nicméně již nyní z ní mají její uživatelé velkou radost.